вторник, 5 февраля 2008 г.

СТАРИЦИТЕ ШТО СЕ ПРЕВРТУВААТ – ДАНИИЛ (ИВАНОВИЧ ЈУВАЧОВ) ХАРМС

Една старица од прекумерно љубопитство се преврте преку прозорецот, падна и се испокрши.
На прозорецот се појави друга старица и почна да гледа прудолу на скршената, но од прекумерно љубопитство се преврте преку прозорецот, падна и се испокрши.
Потоа преку прозорецот се преврте трета старица, потоа четврта, потоа петта.
Кога се преврте шестата старица, ми здодеа да ги гледам и отидов на Маљцевскиот пазар, каде, велат, на некој слепец му подариле извезен шал.

Превод од руски: Емил Ниами

Комментариев нет: