вторник, 5 февраля 2008 г.

САМО ЕДНАШ - ЕН СЕКСТОН

Само еднаш знаев зошто е животов.
Во Бостон, некако одеднаш, сфатив;
одев покрај Чарлс Ривер,
гледав како светлата се копираа едно со друго
сите неонски и заслепувачки, отворајќи
ги нивинте усти како оперски пејачи;
броев ѕвезди, мои мали придружници,
моите празнини хризантеми, и знаев дека одам, љубов моја,
по зелената страна од ноќта и им плачеше
моево срце на колите од исток и им плачеше
моево срце на колите од запад и ја премина
мојава вистина по малото заоблено мостче
и ја испрати мојава вистина, нејзиниот шарм, дома
и ги собра сите овие константи во утрото
само за да исчезнат.

Препев од англиски: Љупчо Петрески

Комментариев нет: