вторник, 5 февраля 2008 г.

ГЛУПАВИТЕ ГУСКИ - ПРИКАЗНА ОД ПИЕГАН

Еднаш еден стар Индијанец од племето Пиеган забележал едни гуски, па им пришол и заплакал.
- Во што е работата? - го запрашале гуските.
- Вашиот голем водач умре.
- Никогаш не сме слушнале за него! - се зачудиле гуските.
- Срам да ви е! - ги искарал старецот. - Јас сум туѓ и го знам вашиот храбар и мудар водач, а вие не сте ни чуле за него. Гуските се растревожиле. Тогаш почнале да го молат старецот да им раскаже за водачот. Старецот се согласил, но под услов тие цврсто да замижат. Гуските ги затвориле очите, а старецот зел еден стап и удрил неколку гуски по глава. Гуските се налутиле и почнале да гакаат, а старецот им рекол:
- Колку сте прости вие, гуските, кога поверувавте дека такви неизделкани можат да имаат мудар водач!

Превод од англиски: Емил Ниами

Комментариев нет: