вторник, 5 февраля 2008 г.

ЕЈ, ТИ! - МИХАИЛ ПЉАЦКОВСКИ

Животните не сакале да поминуваат покрај куќата на папагалот Ејти. Така го викале зашто негов омилен израз бил “Еј, ти!”
Ќе го видел тој нилскиот коњ и ќе му свикал:
- Еј, ти, нилски коњ, што живее во вода, облеката твоја е најнова мода!
Ќе поминел крокодилот, та ќе му се потсмевал:
- Еј, ти, крокодил, никому не си мил!
Потоа ќе го видел носорогот, па и нему ќе му свикал:
- Еј, ти, носорог дебел, не те собира на ниту еден мебел!
И кој да сака да поминува покрај куќата на таков лош папагал? Но, сепак, морало оттука да се мине, зашто куќата на папагалот се наоѓала на централната улица, наспроти централната стоковна куќа.
Најнезадоволен од сите од дрскиот папагал бил директорот на стоковната куќа - жирафата Долгојазик, зашто престанале да му доаѓаат муштериите. Та, никој не сакал да го навредуваат.
И така директорот Долгојазик смислил начин како да го замолкне папагалот. Тој му подарил на Ејти за роденден големо, убаво огледало. Се видел себеси Ејти во огледалото и помислил оти некој друг папагал гледа во него.


Од тој ден Ејти постојано седел пред огледалото и самиот себеси се исмевал:
- Еј, ти, папагал, зошто ли си толку мал?

Превод од руски: Емил Ниами

Комментариев нет: