вторник, 5 февраля 2008 г.

ЌЕРКА - ГЕРТРУД СТАЈН

Зошто светот не војува?
Ова може да ве зачуди малку, но кога ќе сфатите како
лесно г-ѓа Чарлс Бјанко продава дела од американски
уметници на американски милионери ќе признаете дека
моќниците се принудени да бидат среќни. Дозволете ми да ви кажам една приказна. Еден уметник љубеше жена. Еден музичар не пееше.
Еден Јужноафриканец сакаше книги. Еден Американец беше жена и и требаше помош. Дали Американците се исти како инкубаторите.
Но, ова е остатокот од приказната. Тој стана моќник.

Препев од англиски: Љупчо Петрески

Комментариев нет: